honden
De assistentiehond als hulp bij MS
De mogelijke symptomen van multiple sclerose zijn krachtvermindering in één van de armen of benen. De assistentiehond van Isabelle, zelf MS-patiënt, heeft haar leven veranderd. Lees haar verhaal...
 

De getuigenis van Isabelle uit W.

hond

Na een reeks vreemde klachten, kreeg ik enkele jaren geleden de diagnose dat ik leed aan Multiple sclerose (MS), een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Ik ben daarna nog enkele jaren blijven werken, ik had niet veel last ervan toen. Maar na verloop van tijd kwamen er plots geregeld opstoten waardoor mijn toestand erger werd en ik ook met nieuwe symptomen geconfronteerd werd.

Ik moest daardoor geregeld naar een revalidatiecentrum. Tot mijn verbazing zag ik daar op een dag een andere patiënte met een assistentiehond. Ik wist helemaal niet dat zoiets bestond. Die legde me uit wat die honden wel allemaal konden doen. En zoals het vaker voorkomt, van toen af zag ik nu en dan ergens een hulphond opduiken, enkele keren op televisie en ook weleens op straat. Ik bleef er nooit bij stilstaan dat dit wel iets zou kunnen zijn voor mij.

Tot ik in een rolstoel terecht kwam. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen maar mijn man werkt hard (hij is zelfstandige) en mijn kinderen kwamen op een leeftijd dat ze nog zelden thuis waren. Ik ben een paar keer uit mijn stoel gevallen, heb me een paar keer klemgereden, liet constant van alles vallen en moest dan wachten tot iemand thuiskwam om me te helpen. Ik begon me door heel die toestand depressief te voelen. Ik sprak erover met een psycholoog van het revalidatiecentrum en die vroeg me wat ik dacht van een assistentiehond. Wel, ik viel nu niet meer uit de lucht, wat ik was ondertussen al enkele baasjes met hun hulphond tegengekomen.

Het idee begon daarna vorm te krijgen in mijn hoofd. Via het revalidatiecentrum werd een kandidatuur ingevuld en verstuurd naar de vzw Dyadis. Ik kreeg er ook bezoek van Jan, een instructeur voor een intakegesprek. Ik vertelde hem wat ik eigenlijk verwachtte van een hulphond. Enkele maanden gingen voorbij en na een stage van twee weken stapte Rufus mijn leven binnen.

Rufus is een pikzwarte, kloeke Labrador. Met hem begon een nieuw hoofdstuk. Ik had op stage geleerd dat mensen met assistentiehonden toegangsrecht hebben op plaatsen waar men meestal niet mag komen met gewone honden. Wij wonen juist buiten het centrum van de stad en samen met Rufus besloot ik opnieuw buiten te komenen te gaan winkelen. Ik shop graag. Alleen voel ik me daarvoor niet sterk genoeg maar met Rufus durf ik het weer. Binnenshuis heb ik gezelschap en samen met ons twee kunnen we elk probleem aan. Mijn kinderen en mijn echtgenoot zijn nu ook niet meer bezorgd als ik enkele uren alleen thuis zit.

Jan van Dyadis komt geregeld langs om Rufus bijscholing te geven. De hond helpt mij nu ook als ik me wil uitkleden of iets anders aantrekken. Hij is er voor mij 24 uur op 24, zelfs op reis. Ik kom net terug samen met mijn man van een verblijf in Malta. Heerlijk, tien dagen in de zon. En wie zat bij mij in het vliegtuig, onze Rufus!

> Ontdek onze soorten Dyadishonden en hoe u een kandidatuur kan indienen.

Steun ons

en help mensen zoals Isabelle met Multiple Sclerose

Dankzij uw giften kunnen wij blijven pups aankopen en ze opleiden tot assistentiehonden! Hierdoor hebben wij reeds honderden mensen de hulp gegeven van een assistentiehond! Ook u kan ons helpen op verschillende manieren.