honden
De assistentiehond als hulp bij autisme
Mensen met autisme hebben vaak moeite met sociale interactie. Een assistentiehond biedt hiervoor een houvast. De mama van Kevin doet haar verhaal over het positieve effect van Boris.
 

De getuigenis van de mama
van Kevin uit S.

hond

Het is me heel snel duidelijk geworden dat onze Kevin anders was dan mijn twee andere kinderen. Stilaan zag ik enkele 'vreemde' karaktertrekken waarbij ik eigenlijk onmiddellijk zelf aan autisme ben gaan denken. En dat is ook de officiële diagnose geworden die specialisten ons later gegeven hebben. Ze vertelden mij dat hij een aantal typische Autismespectrumstoornissen (ASS) had. Ik ben ondertussen gescheiden, en naarmate Kevin is gegroeid, zijn de problemen eigenlijk ook groter geworden.

Hij bevroor bij een knuffel, nooit geen glimlach, nooit oogcontact. Hij wilde alles doen volgens vaste rituelen. Kon dit niet, dan werd hij angstig, kreeg hij een paniekaanval of werd hij heel gefrustreerd en boos. Het werd ook steeds moeilijker de situatie onder controle te krijgen, doordat hij meer en meer kracht kreeg.

Ik had gelezen dat er in het buitenland speciale autisme-honden werden opgeleid voor kinderen binnen het spectrum maar wist niet dat er ook in België waren. Na enig opzoekwerk ben ik op de website van Dyadis terecht gekomen. Na een telefoontje en het invullen van een kandidatuur is iemand van Dyadis langsgekomen om mij uit te leggen wat Dyadis eventueel kon doen. Wij hebben erover gebabbeld en over en weer gemaild. De mensen van Dyadis zijn nu en dan gekomen met een hond om te bekijken wat een hond voor Kevin kon betekenen.

Nagels knippen, naar de kapper of tandarts gaan, het is allemaal een vreselijk probleem voor Kevin maar vreemd genoeg kon het dan wel met de hond erbij. De instructeur liet de hond zijn kop op Kevins schoot leggen en zo kalmeerde onze zoon. Na enkele weken alles aftasten, werd door Dyadis beslist wie de meeste geschikte hond leek om bij ons in te trekken.

Het werd Boris, een Labrador mannetje die niet snel van zijn stuk te brengen is. Hij kwam bij ons wonen en bracht meteen kleine veranderingen teweeg. Sommige veranderingen vielen direct op: Kevin krijgt nu minder driftbuien, en wonder boven wonder volgt hij Boris in de tuin wanneer die buitengaat. Boris is een assistentiehond en mag mee met Kevin in de winkel, bij de kapper… Het klinkt niet spectaculair maar wat vrij onbelangrijk lijkt voor anderen, maakt voor zijn broer en zus en mezelf, een groot verschil. En onlangs heeft de hond ervoor gezorgd dat wij een mooi cadeau kregen. Boris was de eerste die nu en dan een knuffel kreeg, en enkele weken later gaf Kevin er ook een aan zijn broer. Enkele dagen geleden voelde ik plots Kevins armen op mijn schouders. Heel even maar, en toch, enkel dat doet voor mij een nieuwe wereld opengaan.

> Ontdek onze soorten Dyadishonden en hoe u een kandidatuur kan indienen.

Steun ons

en help mensen zoals Kevin met autisme

Dankzij uw giften kunnen wij blijven pups aankopen en ze opleiden tot assistentiehonden! Hierdoor hebben wij reeds honderden mensen de hulp gegeven van een assistentiehond! Ook u kan ons helpen op verschillende manieren.