honden
De assistentiehond als hulp bij dwarslaesie
Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Hierin lopen zenuwen, die nodig zijn om bewegingen aan te sturen en gevoel waar te nemen. Vincent kwam in een rolstoel terecht door een ongeval. Lees zijn verhaal...
 

De getuigenis van Vincent uit R.

Dyadis honden dwarslaesie

Het leven zoals ik het altijd gekend had, eindigde plots, een aantal jaar terug, de dag dat ik een heel ongelukkig ongeval met mijn moto voorhad. Toen ik wakker werd in het ziekenhuis merkte ik dat ik mijn benen niet meer kon bewegen, er zelfs geen gevoel meer in had. Ik begreep er niets van. Enkele tijd later viel de diagnose: ik had een complete dwarslaesie. De dokter sprak me over het verschil tussen paraplegie en tetraplegie. Het was moeilijk toen alles te begrijpen en te verwerken.

Het is een zwaar verdict. Bij mij was de verlamming enkel aan de benen. Ik kon gelukkig nog mijn armen gebruiken. Er volgden toen maanden revalidatie. Tijdens die periode zag ik tijdens een info-sessie over hulpmiddelen mensen van Dyadis die kwamen uitleggen wat precies een assistentiehond kon doen en betekenen voor ons. Het was de eerste keer sinds mijn ongeval dat er precies ergens de zon doorbrak na een lange, grijze winter. Het leek me wel wat later zo’n Dyadishond aan te vragen.

En toen brak de dag aan dat ik eindelijk weer naar huis kon. Het was niet meer zoals vroeger, ik zat nu in een rolstoel, ik kon ook niet meer gaan werken… Ik besloot zo snel mogelijk mij kandidaat te stellen bij Dyadis voor een hulphond. En het ging allemaal rapper dan verwacht, na enkele maanden kon ik deelnemen aan een stage om te leren omgaan met assistentiehonden. Eentje, een Golden Retriever teefje maakte snel duidelijk dat ze het liefst met mij omging. Ze werd zelfs bepaald bezitterig als andere honden te dicht rond mij kwamen. En op het einde van die stage week werd besloten dat Dobby, zo heette ze, inderdaad bij mij zou komen.

Eenmaal met Dobby thuis werd het anders. Ik ben niet meer alleen, weer of geen weer, ga ik naar buiten nu om met haar te gaan wandelen, heel de buurt kent ons en komt een praatje slaan. En dat doet me deugd; op die manier zit ik niet te kniezen thuis. Binnenshuis helpt Dobby mij de hele dag door eigenlijk: ze komt me vrolijk wekken ’s morgens, brengt me aan wat ik nodig heb, trek kastdeuren open, raapt op wat ik laat vallen en legt het in mijn schoot, en ’s avonds helpt ze mijn kleren uittrekken.

Wij zijn ondertussen een team geworden dat volledig op elkaar is afgesteld. Ik ben de mensen van Dyadis heel dankbaar dat ze ooit, jaren geleden tijdens die sombere tijd in het revalidatiecentrum, in mijn leven zijn gestapt met hun honden. Ik wil niet denken aan wat er met mij zou gebeurd zijn zonder Dobby. Terwijl ik dit schrijf, kijkt ze een beetje ongeduldig…ik denk dat ze naar buiten wil.

> Ontdek onze soorten Dyadishonden en hoe u een kandidatuur kan indienen.

Steun ons

en help mensen zoals Vincent

Dankzij uw steun kunnen wij blijven pups aankopen en ze opleiden tot assistentiehonden! Hierdoor hebben wij reeds honderden mensen de hulp gegeven van een assistentiehond! Ook u kan ons helpen op verschillende manieren